KNAF racelicentie

KNAF Racelicentie

1. Wat is een racelicentie?

Een racelicentie is het ‘bewijs van vaardigheden’ of het ‘rijbewijs’ om aan autoraces deel te nemen. Autoraces zijn wedstrijden op een gesloten en verhard (geasfalteerd) circuit. De licentie wordt verstrekt door de KNAF, de Nederlandse autosportbond.

2. Welke licenties zijn er?

De CLUB-licentie is de basislicentie. De coureur is veilig genoeg bevonden om (binnen Nederland) deel te nemen aan wedstrijden op vriendschappelijk niveau (Zomeravond Competitie) en enkele beginnersklassen voor het Nederlands Kampioenschap. De KNAF vereist voor een CLUB-licentie dat je een racecursus van twee dagen volgt.

De EU-licentie is de volgende stap. Met een EU-licentie mag de coureur van start gaan in raceklassen waar een hoger niveau verlangd wordt. Bijvoorbeeld formuleauto’s, GT-auto’s of sportscars. De EU-licentie is ook in het buitenland geldig. De KNAF vereist voor een EU-licentie dat je een racecursus van drie dagen volgt.

Voor beide licenties geldt dat je tijdens het praktijkexamen het gewenste rijniveau moet laten zien.

Er bestaat ook nog een TEST-licentie voor 14-jarigen. Met een testlicentie mag een 14-jarige meedoen met officiële testdagen (geen races).

3. Waar moet ik beginnen?

Je moet een racecursus volgen om aan het KNAF-examen mee te kunnen doen. Dus waarom niet bij RSZ Autosport, de raceschool met de meeste ervaring in Nederland? Tijdens de cursus neemt de KNAF het theorie-examen af en tijdens het praktijkexamen kijken examinatoren van de KNAF licentiecommissie mee om te beoordelen of je voor een licentie in aanmerking komt.

4. Hoe werkt het THEORIE-examen?

Tijdens de RSZ-coureursopleiding krijg je niet alleen praktijktraining en theorie over autoracen, maar er is ook een speciale sessie geheel gewijd aan de KNAF-theorie. Deze gaat o.a. over de regels van de autosport. Met behulp van een beeldpresentatie krijgt je duidelijke uitleg over de Safety Car, vlagsignalen en andere belangrijke zaken. Deze sessie en het theorie-examen zelf vinden op de eerste cursusdag plaats en aan het eind van de dag wordt de uitslag bekendgemaakt.

5. Wat moet ik leren?

In 2020 is het theorie-examen geheel vernieuwd, het wordt nu op iPads afgenomen. Ook de stof die je moet leren, staat in een geheel nieuwe e-learning omgeving. Hierin is ook een proefexamen verwerkt. Als je je inschrijft voor een racecursus, krijg je van ons alle informatie over hoe dit werkt.

6. Hoe werkt het PRAKTIJKexamen?

Op de laatste cursusdag moet iedere cursist (in kleine groepjes) 4 ronden voorrijden. Examinatoren beoordelen van langs de baan o.a. de voertuigbeheersing, vaardigheden om in te halen, snelheid en uiteraard toepassing van ideale lijn-techniek in bochten. De examinatoren van de KNAF licentiecommissie bespreken hierna hun bevindingen met de cursusleiding en hieruit volgt wie voor een licentie in aanmerking komt. De uitslag wordt tijdens de prijsuitreiking bekendgemaakt.

7. Kan ik in één dag een EU-licentie behalen?

Nee, dat kan niet. Wie een EU-licentie wil behalen, moet een driedaagse opleiding volgen. Deze geeft de cursist een bredere basiskennis van het autoracen en is het absolute minimum om enige circuitervaring op te doen. Alle raceopleidingen van Rensportschool Zandvoort zijn door de KNAF erkend en toereikend voor zowel CLUB- als EU-licentieniveau.

8. Wat is de leeftijdgrens voor een KNAF-racelicentie?

Vanaf 14-jarige leeftijd mag een cursist deelnemen aan de coureursopleiding. Een rijbewijs is dus niet nodig. Een 14-jarige kan voor een KNAF testlicentie in aanmerking komen. Voorwaarde is wel dat hij/zij op EU-niveau slaagt voor het praktijkexamen (en dus moet hij/zij drie dagen cursus doen). Vanaf 15 jaar gelden de licentieregels zoals beschreven bij 2.

9. Hoe moet ik een licentie aanvragen?

Als je je inschrijft voor onze racecursus, krijg je van ons alle informatie a) om je te registreren bij de KNAF en b) om je aan te melden voor het KNAF licentie-examen. Je betaalt het examen rechtstreeks aan de KNAF. Na afloop van de cursus verwerkt de KNAF alle uitslagen. Je moet dan zelf nog zorgen voor een medische keuring (ook hiervoor krijg je van ons de benodigde informatie) en dan kun je de licentie aanvragen. Na betaling van de licentie krijg je deze thuisgestuurd.

10. Hoelang zijn het KNAF-examen en een licentie geldig?

Je examenresultaten blijven een jaar geldig. Dit betekent dat je binnen een jaar na je examen je licentie kunt aanvragen. Doe je dit niet, dan beslist de KNAF of je opnieuw examen moet doen of dat je zelfs opnieuw een racecursus moet doen. Dit hangt af van hoelang je examen is verlopen. Elke licentie moet jaarlijks worden verlengd. Dit moet je zelf bij de KNAF doen. Als je je licentie aanvraagt en je gaat dat jaar niet racen, dan mag je je licentie een jaar verlengen. Ga je in het volgende jaar weer niet racen, dan moet je opnieuw examen doen. De KNAF bepaalt of je dan alleen praktijk of ook theorie moet doen.