fbpx

JAAP VAN LAGEN START RACESEIZOEN MET MACHTIGE OVERWINNING

Dubai/Ede, 14 januari 2017 – Met de pole position, de snelste raceronde en de zege in zijn klasse is Jaap van Lagen het nieuwe racejaar ijzersterk begonnen. Tijdens de Hankook 24U van Dubai stapte de 40-jarige Edenaar voor de derde keer in de bijzondere Brokernet Silversting racewagen van het Hongaarse Bovi Motorsport. Jaap nam zijn teamgenoten Wolfgang Kaufmann, Kalman Bodis en Heino Bo Frederiksen op sleeptouw naar een zwaarbevochten overwinning in de SP2-klasse.

Jaap Dubai 1 actie kl

Voor Jaap van Lagen had de winter lang genoeg geduurd. Gretig en topfit meldde hij zich afgelopen week op het Dubai Autodrome voor de slijtageslag over 24 uur op het 5399 meter lange circuit. Het was een weerzien met Bovi Motorsport voor wie Jaap al twee keer eerder de woestijnrace reed; ook in 2011 boekte hij met de Hongaarse formatie de zege in de SP2-categorie.

‘Lekker rondje’

Hoewel een tijdje geleden bleek de Gelderse professional snel weer goede vrienden met de Brokernet Silversting; een zelf ontwikkelde racewagen op basis van Porsche 911-techniek. “De Silversting is een feest om mee te rijden. Je kunt ongelofelijk hard door de bochten en heel laat remmen. De auto weegt 1150 kilo en heeft wel 450 pk.”

De glimlach op het gezicht van Jaap werd zichtbaar op de stopwatch. Met een vliegende ronde van 2:04.15 min. bleef hij alle concurrentie voor met een flinke marge van 1,5 seconde op de nummer twee in de SP2-klasse. In een veld van 100 auto’s (!) was Jaap zijn pole position goed voor een respectabele 27e startpositie. “Het was lekker rondje. Ik voelde ook meteen dat dit ‘m was. Een perfect begin van het weekeinde!”

‘Geen moment verslappen’

In de race moesten Jaap en zijn drie teamgenoten heel wat beproevingen overwinnen in de slijtageslag over een etmaal. Na acht uur wachtte de monteurs een fikse uitdaging, nadat een andere deelnemer zich in de achterzijde van de Silversting had geboord. Het team verloor de leiding aan de Belgische Speedlover Porsche, maar het team repareerde de racewagen vakkundig.

“Na 16 uur racen heroverden we de leiding in de SP2-klasse, maar het Belgische team zat zo kort achter ons, dat we geen moment konden verslappen”, vertelt Jaap, die van de vier coureurs de meeste uren maakte inclusief een lange nachtstint. De snelste ronde in de klasse gezet door Jaap, bleek een opmaat naar de ultieme beloning voor het team uit Budapest: de overwinning in de SP2-klasse, goed voor een 27e plaats algemeen. De wedstrijd werd gewonnen door Herberth Motorsport met een Porsche 911 GT3 R.

Extra bijzonder

De zege was extra bijzonder voor teameigenaar Kalman Bodis, die de afgelopen jaren met  serieuze gezondheidsproblemen worstelde. Nu stond hij als coureur én eigenaar van Bovi Motorsport als winnaar op het podium. “Een perfect begin van het seizoen. Als het aan mij ligt volgen in 2017 nog vele overwinningen”, besluit Jaap met glimmende ogen. De Edenaar heeft diverse opties voor het aankomende seizoen. “Binnenkort verwacht ik duidelijkheid te hebben over mijn kalender. Het ziet er allemaal heel veelbelovend uit.”