fbpx

WAANZINNIGE RACE BRENGT NIELS LANGEVELD EN AUDI EERSTE OVERWINNING IN TCR GERMANY 

Met een fantastische tweede race heeft Niels Langeveld op de Motorsport Arena Oschersleben zichzelf, zijn team Racing One én Audi de allereerste overwinning in de TCR Germany bezorgd. Langeveld was het hele weekend snel en kwalificeerde zich zaterdag op poleposition. In de race bleek de afstelling van de Audi RS3 LMS helaas niet goed en was het een wonder dat de Sassenheimer de auto nog op een zesde positie kon binnenbrengen. Maar op zondag klopte alles en wist Langeveld vanaf de tiende startplek de zo vurig gewenste zege te boeken. “Wat een weekend, ik ben zo blij dat ons harde werken nu eindelijk beloond wordt”, lacht Langeveld tevreden.

Niels Langeveld en zijn coach en engineer Herman de Jager hebben de laatste weken hard gewerkt aan de afstelling van de Audi RS3 LMS. In de eerste race op de Motorsport Arena Oschersleben eind april lukte het nog niet om  de Audi op de snelle baan met veel bochten competitief te krijgen. Al in de eerste vrije training bleek het harde werken nu vruchten af te werpen, want Langeveld reed de snelste tijd. Dat dit geen toevalstreffer was bleek tijdens de kwalificatie, want opnieuw was de Racing One-coureur de snelste man op de baan. Zo kon Langeveld de TCR Germany-race ’s middags dan eindelijk vanaf poleposition beginnen.

Na een slechte start merkte Langeveld direct dat de afstelling van de auto voor de race niet goed was. “Ik was een seconde per ronde te langzaam en wist dat ik vol in de verdediging moest gaan. Het was bloedheet in de auto, zo’n 60 tot 70 graden Celsius, en ik moest echt knokken voor wat ik waard ben. Dat ik toch nog zesde ben geworden is echt een godswonder!”, was Langeveld teleurgesteld na zijn goede uitgangspositie.

2017-07-07_TCR_Osch_II_Niels_046

Toen Langeveld de volgende ochtend wakker werd regende het en hij wist dat dit hem perspectieven bood. Door de reversed startgrid, waarbij de uitslag van de kwalificatie van de top tien in omgekeerde volgorde begint, moest Langeveld vanaf de tiende startpositie vertrekken. Het was inmiddels gestopt met regenen en voor een opdrogende baan is het altijd lastig om de juiste set-up van de auto te kiezen.

Zo slecht als zijn start in de eerste race was, zo goed was hij nu, want Langeveld schoot van de tiende startplek meteen naar de vierde positie. Een fantastisch begin van de race en bovendien voelde de Audi weer aan zoals hij moest zijn, Langeveld was duidelijk sneller dan zijn voorgangers op de opdrogende baan. In een ijzersterke race passeerde hij de rijders voor hem één voor één, al ging dat niet helemaal zonder kleerscheuren.

2017-07-07_TCR_Osch_II_Niels_008

“Toen ik Steve Kirsch wilde passeren kwam hij plotseling naar links terwijl ik al naast hem zat. Gelukkig kon ik door en de wedstrijdleiding had goed gezien dat het niet mijn schuld was. Het gevecht om de leiding was superspannend. Florian Thoma ging iets te wijd door een bocht en ik stuurde meteen het gat in. Thoma stuurde echter terug naar de ideale lijn, maar daar zat ik inmiddels en hij raakte mij. Opnieuw zonder gevolgen voor mij tot mijn opluchting en zo kon ik de leiding in de race overnemen en als eerste de finish passeren.”

Door de touché met Thoma moest Niels Langeveld nog even wachten op de wedstrijdleiding om zijn overwinning bevestigd te zien. Na het bestuderen van de beelden en ook de on board camerabeelden van beide rijders kon de Nederlandse vlag in top. Niels Langeveld scoorde zijn eerste TCR Germany zege en bezorgde en passant ook zijn team Racing One én Audi de eerste zege in de TCR-Series.

Ook Audi is blij met de zege van Langeveld, want het was het Duitse merk tot op heden nog niet gelukt om indruk te maken in de TCR-series. “Dit is echt loon naar werken, ik ben ontzettend blij dat we er weer bij zitten. We zijn dag en nacht bezig geweest om dit te kunnen bereiken en ik ben trots dat we de eerste kans meteen gepakt hebben”, is Langeveld terecht euforisch.

De volgende races zijn op Circuit Zandvoort en Niels Langeveld kijkt er enorm naar uit om dit geweldige succes op zijn thuiscircuit een goed vervolg te geven.

2017-07-07_TCR_Osch_II_Niels_020
ADAC TCR Germany – Kalender 2017
21-23 juli – Zandvoort – Nederland
4-6 augustus – Nürburgring – Duitsland
15-17 september – Sachsenring – Duitsland
22-24 september – Hockenheim – Duitsland