Rik Koen krijgt verdiende beloning voor ijzersterk debuutjaar in autosport

Rik Koen krijgt verdiende beloning voor ijzersterk debuutjaar in autosport: “Ik wil ooit de 24 uur van Le Mans rijden”

BREDA – Hij was inmiddels allang gewend aan het idee dat hij als rookie derde was geworden in de Ford Fiesta Sprint Cup, maar tijdens de prijsuitreiking van de Supercar Challenge was er bij Rik Koen toch weer even verbazing. Verbazing over het feit dat hij zo’n uitstekend debuutjaar in de autosport heeft gehad. Zaterdagavond kreeg de vijftienjarige Arnhemmer in Breda de bijbehorende trofee uitgereikt.

“Dit is de mooiste trofee die ik ooit gewonnen heb omdat ze voor de uitslag van het hele kampioenschap is”, zei Rik. “En het had zelfs nog beter gekund als ik niet die paar foutjes had gemaakt.” Maar daar wilde hij vooral niet te lang bij blijven stilstaan. Wat telde waren de uitstekende resultaten die hij het afgelopen seizoen heeft behaald. “Ik had vorig jaar al gezien dat de Fiesta Cup een heel sterk deelnemersveld heeft, dus ik had echt niet verwacht dat ik meteen vooraan kon meedoen.”

Zijn hoogtepunt van het seizoen – op de derde plek in de eindstand na – kwam al aan het begin van het seizoen, gaf Rik aan. “Ik pakte tijdens mijn eerste kwalificatie in de autosport ooit op tweehonderdste seconde na de poleposition. Ik wist niet wat er gebeurde. Het voelde voor mij als mijn deelname aan het WK Rotax Max vroeger. Het voelde als een overwinning.”

Rik heeft genoten van de competitie. “De Fiesta Cup is echt leuk om in te rijden. Er werd sportief gereden en de competitie was echt heel sterk. Dat maakt zo’n derde plaats natuurlijk extra mooi.” Dat dat resultaat knap is als rookie, staat vast. Vooral ook omdat Rik ruim een jaar niet had geracet nadat hij met karten was gestopt.

Bovendien is racen in een auto heel iets anders dan karten. Hij moest in het begin dan ook even wennen. Terugblikkend concludeerde hij tevreden dat hij veel heeft geleerd. “Vooral dankzij Cor Euser, die me het hele seizoen geweldig goed heeft begeleid. Niemand anders had mij zoveel kunnen leren als Cor. Hij heeft zoveel ervaring. Hij heeft me veel één-op-één begeleid. Over het racen en alles eromheen, zoals concentratie en je voorbereiden op een race.”

Die begeleiding zorgde ervoor dat Rik zichzelf in één seizoen tijd heel sterk heeft ontwikkeld. “Ik heb geleerd de auto op te vangen als die dreigt uit te breken. Ook heb ik geleerd rustiger te sturen. Ik moest mijn kartstijl eruit krijgen en dat is redelijk gelukt. Het was wel moeilijk, ik heb acht jaar gekart.”

Nu hij de beker voor de derde plaats in de Ford Fiesta Sprint Cup binnen heeft, is de ambitie voor komend seizoen duidelijk: kampioen worden. “2020 gaat geen gemakkelijk jaar worden. Een hoop jongens van dit jaar blijven. Er doen dus weer veel goede rijders mee.” Rik wil hoe dan ook ‘oogsten’, want zijn ultieme doel staat hem heel helder voor ogen: “Ik wil ooit de 24 uur van Le Mans rijden.”

Rik Koen werd het afgelopen seizoen in zijn raceactiviteiten ondersteund door:

Oostveen Meesterschilders
Upland Parcs / Sauerland Makelaars
Mac Donald’s Nijmegen
Cor Euser Racing
Insight Graphics
Peelen & Partners
Koen Exclusief
DM Printmedia
Logboekenonline.nl
Grouwels Vastgoed
Autoschade Bergen
RSZ Autosport
Carlectra
Stirlings
Profile Car & Tyreservice Koos van Elk
Autoglas Team Westervoort
KNAF Academy

Friends of Rik:
Proton Engineering
LAMA empowerz.com
Spitman accu’s
SK climate solutions
PAR-T
Southwest Greens Golf & Grass
Chasin
Uitvaartverzorging Kramer
Ronald McDonald Huis Nijmegen
Motron
Vitex
IgaGeef een antwoord