fbpx

JOB VAN UITERT GAAT VOL VOOR WINST 24 UUR VAN LE MANS

Vier overwinningen, zes additionele podiumplaatsen en runner-up in het eindklassement, Job van Uitert heeft een goed jaar achter de rug in het hoog aangeschreven Italiaans Formule 4-kampioenschap. Dromen van de Formule 1 doet de 19-jarige Brabander echter niet. Van Uitert zet vol in op de 24 uur van Le Mans. “Het doel is om die te winnen. Niet meedoen, maar winnen”, zegt hij vastberaden tegen GPUpdate.net.

“Die tak van autosport is gewoon supergaaf”, legt Van Uitert zijn focus op het langeafstandsracen uit. “Ik ben opgegroeid met coureur Melroy Heemskerk om me heen en hij was altijd al van het enduranceracen. Daar werd alleen maar over gepraat. Daarnaast wist ik al heel snel dat de Formule 1 niet bereikbaar zou zijn voor mij. Dat is sowieso voor maar een kleine groep coureurs weggelegd, maar ik denk ook dat mijn kwaliteiten beter tot hun recht komen in een endurancewedstrijd.”

“Daarin race je meer met je hersenen. Er komt zoveel meer bij kijken, dan dat het vooral aankomt op het kunnen rijden van een snel kwalificatierondje”, verklaart het Nederlandse talent. “In de loop der jaren ben ik er wel achter gekomen dat kwalificeren, dat ene rondje alles op 110 procent, niet mijn sterkste punt is. In de races ben ik daarentegen altijd heel goed en constant.”

Grote leercurve
Van Uitert begon op jonge leeftijd met karten, maar dat moest hij al snel weer voor gezien houden. “Toen ik 7, 8 jaar was, heb ik op de kartbaan van Strijen twee clubkampioenschappen gereden. Daarna ben ik ermee gestopt vanwege tijdgebrek van mijn vader. Ik heb daarna wel altijd een kart gehad voor eigen gebruik. Voor de fun, maar geen competitie meer. Als ik daar nu op terugkijk, zie ik wel dat ik daar waardevolle ervaring heb laten liggen. Maar ik kom er wel, al is het met een omweg”, knipoogt hij.

Met competitief racen is Van Uitert op latere leeftijd weer begonnen. “Op mijn elfde reed ik al wel in auto’s in de tuin en dat soort dingen. Ik zat dus al wel in auto’s en was er altijd mee bezig, maar het was een kwestie van wachten tot het moment dat ik een racecursus kon gaan doen. Toen ik veertien was, kon ik daarmee beginnen.” Het jaar daarop waagde Van Uitert een poging in de nationale Mazda Cup. “Ik deed meteen vooraan mee, halverwege het seizoen begon ik bijna alle races te winnen. We wilden graag hogerop, maar nationaal gezien was de Mazda Cup de meest competitieve klasse. Toen zijn we gaan kijken naar een internationale formuleklasse, omdat mijn vader daar vroeger zelf ook in heeft geracet. Zo ben ik er ook ingestroomd. Van de Mazda Cup naar de Formule 4 was een grote stap, ik moest heel snel heel veel leren.”

image1

Met veel pech toch tweede
Van Uitert kwam in 2015 en 2016 fulltime uit in de Duitse Formule 4, maar zijn grootste successen behaalde hij in het Italiaanse equivalent. Vorig jaar debuteerde hij met twee zeges op de vierde plaats in de Italiaanse eindrangschikking. Afgelopen seizoen was hij runner-up achter Ferrari-junior Marcus Armstrong, al had er meer ingezeten. “Ik maakte zelf een jump start in Mugello, dat kostte me veel punten. Maar ook door fouten van anderen zat het niet altijd mee en werd ik eraf gereden.” Dat laatste overkwam Van Uitert onder meer op Monza, zoals in onderstaande Instagram-video te zien is.

“Op Vallelunga reed iemand er gewoon vol achterop, op Monza ging het mis in de chicane, op Mugello was ik betrokken bij een startcrash om vervolgens daar ook een keer met motorpech uit te vallen. Uiteindelijk heb ik zes nulscores gehad en Armstrong twee. Dus daar zit al een verschil in”, legt Van Uitert de vinger op de zere plek. Desondanks wil hij niet te veel naar excuses zoeken. “Met veel pech ben ik toch tweede geworden, maar dat is niet waarvoor we kwamen. Ik ben echter niet iemand die zegt: met dit en dat had ik kunnen winnen. Het loopt zoals het gelopen is, daarop heb ik zelf niet zoveel invloed, op die jump start na dan.”

image2

De blik op Le Mans
Eind november mocht Van Uitert op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi bij Jenzer Motorsport, het team waarvoor hij uitkwam in de F4-klasse, een dag testen met een GP3-wagen. Dat vond de Brabander ‘een supermooie ervaring’. “Vergeleken met de Formule 4 gaat een GP3-auto echt absurd snel”, vertelt hij. Over zijn toekomst volgt later deze winter duidelijkheid, maar deze ligt in elk geval niet in de GP3. “De test was gewoon voor de ervaring en een mooie afsluiting met Jenzer Motorsport, maar de klasse past niet in mijn ‘Road to Le Mans’-traject.”

“Mijn doel is ook nooit het halen van de Formule 1 geweest. Mijn droom was altijd de 24 uur van Le Mans winnen. Ik wil niet alleen meedoen aan die wedstrijd, maar hem winnen en ik ga er alles aan doen om dat voor elkaar te boksen”, spreekt Van Uitert strijdlustig. “Qua bezoekers is de 24 uur van Le Mans het grootste autosportevenement van Europa en mondiaal behoort het tot de grootste races van het jaar. Het gaat de goede kant op en ik heb er alle vertrouwen in dat het me kan lukken.”

“De kans op een professionele carrière in het langeafstandsracen is veel groter dan in de formulewagens”, weet Van Uitert. “Ik wil zo snel mogelijk op eigen benen kunnen staan in de racewereld. Zelf er mijn brood mee verdienen. De kans hierop is gewoon veel groter in de enduranceracerij omdat deze vorm van autosport beter bij mij past en er naast grote, professionele privateers ook meer autofabrikanten op Le Mans vertegenwoordigd zijn dan bijvoorbeeld in de Formule 1.”

Realist Van Uitert
Zoals Van Uitert racet, zo staat hij ook in het leven. Realistisch. Daarom volgt hij met Werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven een goede studie, als back-up. “Het is heel makkelijk om je blind te staren op dingen. Mensen kunnen dingen mooier verkopen dan dat ze zijn”, realiseert Van Uitert zich. “Maar ik heb het geluk dat mijn vader een goed zakenman is. Hij snapt heel goed wat wel en niet kan. Hij brengt dat ook op mij over. Het is heel belangrijk om realistisch te blijven. Als racen lukt, dan lukt het en is dat heel mooi. Maar als het niet lukt, dan moet je ook nog iets hebben voor de toekomst, al hoop ik natuurlijk dat mijn racetoekomst op Le Mans ligt.”

Door: Rahied Ishaak