fbpx

Blog: De RSZ Wintercursus

De donkere dagen voor kerst, lage temperaturen, harde wind en veel neerslag; het blijkt het ideale klimaat om (bijvoorbeeld) eens ECHT te leren autorijden. 

Ik leerde dat zelf tijdens de Wintercursus van de (auto)Rensportschool Zandvoort, van november tot en met februari iedere zaterdag het circuit op, 14 dagen lang! Groepen van 40 tot 60 cursisten was normaal, we reden met oude auto’s, versleten schokdempers, matige remmen en op smalle bandjes met soms weinig tot geen profiel. Als cursist was je continue op zoek naar compromissen tussen maximaal hard gaan en de op de baan blijven. Niet altijd even makkelijk als het regende, sneeuwde of er een laagje ijs op de baan lag, maar zo leerde je wel je auto beheersen! Grootmeester Rob Slotemaker stond aan de basis van dit jaarlijkse festijn voor circuit verslaafde autofanaten, want Track Days waren er in die tijd nog niet. Het slippen, glijden en driften werd er met de paplepel ingegoten en er was geen RSZ instructeur die normaal door de bocht kwam. Een prachtige tijd met veel humor, gekte en plezier!

Met de komst van de een of tweedaagse cursussen is het kaarsje van de traditionele 14-daagse Wintercursus langzaam uitgegaan. Een groot verlies voor dit unicum, waar grote namen als Lammers, Vermeulen, Coronel, Bleekemolen en van Lagen zich tot uiterst succesvolle coureurs hebben ontwikkeld. Toch kan je nog altijd bij RSZ de ‘Wintercursus’ volgen, waar we na afloop de traditionele wisseltrofeeën uitreiken zoals de Lippman & Moens (beste cursist), de Rookie of The Year Award en natuurlijk de Rob Slotemaker Trofee. Wat betreft deze laatste: er was altijd wel iemand op de cursus die reed zoals Slotemaker dit voor ogen had. Daarbij paste ook een gevleugelde uitspraak die wij nog ieder KNAF race-examen meegeven aan onze cursisten: “rij beter vies hard, dan mooi langzaam”

De RSZ wintercursus is een levenservaring die niet mag ontbreken. Bij velen staat de cursus al jaren op het verlanglijstje, misschien een mooi moment om deze nog dit jaar af te vinken? Zaterdag 15 & zondag 16 december staat ons team weer klaar met een fascinerend lesprogramma waarover ik je graag persoonlijk vertel hoe leuk het leren rijden of racen op een circuit is.

Met sportieve groet,

Frank Kerseboom | Cursusleider RSZ Autosport